Ganduri pentru o viata mai buna





Motto : A incerca inseamna a minti. Nu exista “a incerca”. Faci o treaba sau n-o faci. Ai rezultate in viata sau gasesti scuze pentru esecuri. – Dick Sutphen



Nu ne nastem toti cu sanse egale. Egalitatea prevazuta de Constitutie este una de ordin doctrinar. Practic vorbind, cu totii suntem mai mult decat diferiti. Material, intelectual si sub orice alt aspect.
Copilul creste si incepe sa dezvolte o viziune proprie asupra lumii. Singur isi hotaraste viitorul. Ramane cu ceea ce i se ofera sau isi dezvolta propria personalitate, cu aspiratii, motivatii si provocari pe care singur si le stabileste.
Sa consideram lucrurile din perspectiva cuiva care nu s-a nascut in puf si caruia nu i s-au facut toate poftele.
Mama si tata nu i-au putut asigura o copilarie lipsita de griji. Problemele materiale au fost mereu la ordinea zilei. Ce poate face cineva aflat intr-o asemenea situatie ? Se poate multumi cu nivelul de trai cu care e obisnuit, cu o viata de mana a doua. Sau, poate sa-si imagineze altfel viata lui, sa aiba aspiratii importante, pe care sa doreasca sa le implineasca. Unde vreau sa ajung ? Nimeni nu e blocat intr-un cocon inexpugnabil. Nimeni nu este limitat la o viata pe care nu si-o doreste. Totul poate fi transformat prin puterea gandului. Devenim ceea ce gandim.
Nu suntem asa cum ne dorim, pentru ca, in sinea noastra, inca nu am dezvoltat imaginea celui care dorim sa devenim. Daca am vrea ca viata noastra sa fie altfel, am avea in primul rand un plan. Un calator care pleaca din punctul A si vrea sa ajunga in punctul B are trasat in minte scopul. Punctul B este capatul de linie, obiectivul urmarit. Daca ne traim viata fara un punct B in care sa vrem sa ajungem, inseamna ca ratacim undeva de-a lungul drumului. Drum care se traduce prin viata noastra. Oameni mai mult sau mai putin bine intentionati apar in calea noastra. Suntem trasi in stanga si-n dreapta dupa cum unul sau altul are interes. Cert este ca la destinatie nu mai ajungem, sau ajungem mult prea tarziu. Trebuie sa incercam sa facem lucrurile la timp, cata vreme mai putem manevra vehiculul de care dispunem: noi insine. Suntem singura resursa certa de care dispunem, intr-o mare de incertitudini.
Nu traim intr-o lume ideala. Variabilele sunt enorm de multe. Daca nu stim ce vrem de la viata, vor sti altii pentru noi. Suntem siguri ca vrem sa fim asa cum vor altii sa fim ? Sau avem un minim de respect fata de sine si hotaram noi pentru noi, alegem noi drumul pe care vrem s-o luam ?
Important este ca nu pornim de la zero. Avem un capital imens, faptul ca suntem in viata. Miliarde de oameni au trait pe Terra, iar acum sunt istorie. Nu mai pot misca nici macar un pai pe planeta asta. Dar noi, cei care SUNTEM, avem un cec in alb reprezentat de propria existenta. Prin munca, vointa si un tel urmarit cu cerbicie putem deveni ceea ce vrem sa devenim. Nu ne datoreaza cineva implinirea nevoilor si viselor noastre, noi insine, prin propriile puteri suntem cei care putem ajunge la rezultatul dorit.
Singurul mod in care puteti deveni cineva sau in care puteti atinge un obiectiv este acela de a actiona. Nimeni n-a realizat ceva vreodata doar stand si meditand la implinire, sau visand realizari marete cu ochii deschisi. Si nu va puteti permite sa fiti lasi. Sunt destui pe lumea asta. Jean-Paul Sartre spunea candva ca nimeni nu se naste las. Cu totii facem alegerea de a deveni sau nu niste lasi.
Trebuie sa avem incredere in noi insine. Daca lucrurile nu stau acum ca pe roze, asta n-are nici cea mai mica importanta in economia lucrurilor. Important e rezultatul, unde ajungem, prezentul e doar o etapa in devenirea fiecaruia.
Nu e mereu soare pe strada noastra, mai si ploua, iar uneori pare ca ploaia nu se mai opreste. Dar depinde de noi daca traim cu soarele sau cu ploaia in suflet. Pentru ca nimeni, niciodata, nu ne poate comanda cum sa ne simtim. Poate incerca, asta da. Dar ultimul cuvant ne apartine doar noua.
Asadar, oameni buni, zambiti fiecarei zile cu care sunteti cadorisiti. De mama natura, divinitate sau de orice alta entitate in care credeti. Important este ca SUNTETI, ca viitorul exista si poate fi prelucrat de voi. Alegeti sa vedeti partea buna a lucrurilor, sa va incruntati mai putin, sa va bucurati de tot ce va inconjoara. Pentru ca tot ce traiti acum este un dar ireversibil, care poate fi modelat cu intelepciune, cu ganduri bune. Iar la sfarsit de drum trebuie sa va puteti spune : « Am realizat ceea ce mi-am propus, nu am trait degeaba. Viata mea nu a fost formata doar din rasuri si chicoteli. Cand am dat de greu, am facut fata cu demnitate incercarilor. M-am luptat pentru fericirea mea, pentru dorintele si scopurile mele. Am stiut ce am vrut si mi-am urmarit visele. Nu m-am lasat dat la o parte. Am trait, nu am lasat ca viata mea sa fie traita de altii.»

Acesta a fost primul (si poate ultimul) episod despre gandirea optimista, pozitiva, orientata catre indeplinirea scopurilor, scris in exclusivitate pentru cititorii antren.blogspot.com. Daca mai doriti sa urmeze si alte episoade centrate pe aceeasi tema, « manifestati-va » prin rubrica de comentarii.
Fiecare dintre voi poate contribui cu texte motivator-inspirationale. Puteti sa le trimiteti folosind butonul « contact ». Cele mai interesante vor fi publicate cu specificarea autorului (eventual cu inserarea unui link catre voi).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Fani

 

Copyright 2010>